Strasbourg 2023

Strasbourg 2023

Egy uniós középiskolai vetélkedő nyereményeként 24 diák és két pedagógus utazhatott el iskolánkból a franciaországi Strasbourgba, hogy ott egy Euroscola vetélkedőn vegyen részt az Európai Parlamentben 26 másik európai ország diákjaival együttdolgozva. 

A program első “igazi” napja városnézéssel telt. A csaknem háromszáz ezres gyönyörű francia történelmi város az évszázadok alatt többször cserélt “gazdát”: hol Francia-, hol Németországhoz tartozott. Gyönyörű belvárosa a Grand Ile, mely 1988 óta a világörökség része. Itt található a Notre-Dam Katedrális, melynek építése 1015-ben kezdődött, es csak 1439-ben fejeződött be. A 142 méter magas katedrális a világ legmagasabb épületének számított egészen a 19. század második feléig. A katedrálisban megtekintettük a csillagászati órát, majd csapatunk vállakozó szellemű része felmászott a katedrális tetejére is, mely több mint 200 lépcsőfokot jelentett felfelé és lefelé is. 

Strasbourgban kihagyhatatlan program a batorama, vagyis a városnéző hajó. A 70 perces hajózás során megcsodáltuk a régi és új városrészt is. A Le Petite France-nak, vagyis kis Franciaországnak nevezett városrészt után az Európai Intézmények mellett is elhaladtunk. Ebédre mindenki megkóstolhatta a francia konyha specialitásait, majd később közös vacsorán a híres Flammkuchen-t, az elzászi hagymás lepényt, mely egy vékonyra kinyújtott téglalap alakú tészta különböző feltétekkel.

-----------------------------------------------------

Széchényis diákok az Európai Parlamentben 

Mai napon (2023.05.23.) 24 diákunk kóstolhatott bele az Európai Parlament működésébe. Különleges élmény volt egy teljes napot eltölteni az európai uniós intézményben, melynek során jó volt látni, hogy a 27 országból érkezett fiatalok mennyire bátran állnak ki elmondani ötleteiket, vitatják meg véleményüket - természetesen angol nyelven. Az Euroscola program délelőttjén Roberta Metsola, a Parlament elnöke, videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket, majd Roberts Zile-t, a lett alelnököt kérdezhették a diákok. Ezt követően Delphine Colard, az EP helyettes szóvivője valaszolt a résztvevők kérdéseire. A fiatalok - többek között - arról is vitáztak, hogy jó ötlet-e 16 évre leszállítani a választói korhatárt. Délután az Európai Zöld Megállapodásról, azon belül is a zeró kibocsátásról vitatkoztak a diákok. Tartalmas napot tudhatunk magunk mögött, ahol sok-sok aktuális kérdést vitattak meg a résztvevők.